Dobrodošli u Teheran

Teheran

13-milionski glavni grad Irana -  Teheran (Tehran), smješten je na blagoj nizbrdici u podnožju planina Alborz, na sat vremena vožnje od poznatih skijališta Dizin (3060 m) i Šemšak (Shemshak, 3600 m).

Razlika u nadmorskoj visini između južnog dijela grada (oko 1100 m) i sjevernog (oko 1700 m), koja iznosi čak 600 metara, još više je izražena u ekonomskom smislu – kako raste nadmorska visina, raste i standard. Zahvaljujući malim stopama poreza, niskim cijenama energenata i relativn visokim plaćama, troškovi života u Teheranu vrlo su niski i prema zapadnim procjenama najjeftinija je metropola svijeta.

Darband  -  Foto: Ivana Dukčević

Za razliku od siromašnijeg, južnog, na sjeveru Teherana naročito oko skvera Tadžriš (Tajrish), u strmim uličicama sa predivnim drvoredima platana tiskaju se vile imućnih stanovnika prijestonice, sa voznim parkom kojem bi mnogi pozavidjeli. Iznad njih, posljednje u nizu, u procjepu kanjona kojom teče rječica smestilo se izletište Darband, sa luksuznim restoranima. Moguće je i da je posljednji persijski šah Reza Pahlavi (svrgnut 1979) započeo modu življenja na sjeveru Teherana, kada je iznad skvera Tadžriš, podno planina Alborz u šumarku podigao palatni kompleks Niavaran za sebe, svoju familiju, i svitu. „Bijela“ i „Zelena“ palata, Paviljon, i mnogi prateći objekti tokom tri decenije njegove vladavine gostili su veliki broj najpoznatijih svjetskih državnika.

Nasuprot palatnom kompleksu bivšeg šaha, u južnom dijelu Teherana, na autoputu koji vodi ka aerodromu nalazi se veliki religiozni kompleks – Mauzolej Homeinija, izgrađen nakon njegove smrti 1989, koji je noću bogato osvijetljen i otvoren za posjetioce non-stop.

Iako prijestolnica Irana nije na glasu kao neki prelijepi grad, više od svega Teheran može da se pohvali velikim brojem lijepo uređenih parkova i interesantnim muzejima. Osim Nacionalnog arheološkog muzeja (National Archaeological Museum), u kojem je na nevelikom prostoru smeštena dobro odabrana zbirka iz najznačajnijih perioda persijske istorije, u Teheranu ne treba propustiti i Nacionalni muzej dragulja (National Jewels Museum, u suterenu Centralne banke Irana), posle londonskog Tauera najveću zbirku dijamanata i dragog kamenja na svijetu.

Muzej iranskog filma  -  Foto: Ivana Dukčević

Osim antikviteta, u Teheranu postoje muzeji koji imaju i drugačiju ponudu. Ljubitelji iranskog filma, jedne od najperspektivnijih kinematografija na svijetu, uživaće u sjajno uređenom Muzeju (iranskog) filma (Film Museum of Iran), smještenom u jednoj od manjih palata Kadžar dinastije, u sjevernom Teheranu. Nešto južnije, u Parku Lale (Laleh Park), još dva muzeja sa razlogom mogu da privuku pažnju – solidni Muzej (istorije iranskog) tepiha (Carpet Museum) i Muzej savremene umjetnosti (Tehran Museum of Contemporary Art). Ovaj drugi, sagrađen je sredinom 1970-tih, u stilu tadašnjeg modernizma koji se prepliće sa svedenim arhitektonskim elementima antičke Persije. U suterenu ovog muzeja nalazi se najveća zbirka dijela savremene umetnosti na svijetu posle muzeja Evrope i SAD-a.

(Palata Golestan)

U centralnom dijelu grada, u blizini lavirinta Teheranskog bazara obiđite kompleks Palate Golestan (Golestan Palace, UNESCO), posljednje uporište persijske dinasije Kadžar (Qajar), čiji su vladari sredinom XIX vijeka preselili prijestolnicu Persije iz Isfahana, u Teheran. Kao i mnoge palate u Iranu, i ova je prepoznatljiva po zidovima i plafonima ukrašenim sa na hiljade umetnutih ogledalaca.

(Video: Zelene površine Teherana)

Iako se procjenjuje da u Teheranu danas živi gotovo više od 14 miliona stanovnika, grad obiluje zelenim površinama te, zahvaljujući svojevrsnoj kulturi parkova, slovi za najzeleniji veliki grad svijeta. Ukoliko imate vremena, osim Parka Lale, duž najpoznatije i najduže ulice u Teheranu, sa prelijepim drvoredom platana - Avenije Valiasr, u Teheranu vrijedi posjetiti i Park Melat (Park-e Mellat), sa velikim jezerom u sjevernom dijelu parka po kojem se šepuri pernata menažerija i savremenim zdanjem od stakla (Mellat Park Cineplex) u čijem se valovitom obličju nalaze galerije i bioskopi. Iranci veoma vole piknik, iako on često ne podrazumijeva samo izlazak iz grada. Park Voda i Vatra jedinstveni je zabavni park u Iranu, lijepog dizajna, interesantnog sadržaja  i na lijepom mjestu pretendira da postane jedna od neizbježnih lokacija koje posjećuju turisti.

U gotovo svakom parku u zemlji, porodica će se ujutro često spontano okupiti makar i na zajedničkom doručku, te je većina parkova izuzetno lijepo uređena.

Park - Vatra i Voda

U Parku Honar (Park-e Honar) koji se nalazi u centralnom dijelu grada, nema onih koji prave piknik, ali je zato poznat po interesantnim, modernim skulpturama. U centralnom dijelu parka nalazi se zdanje sa umjetničkim galerijama, kafeom i vegetarijanskim restoranom na glasu, oba na gornjem spratu. I svakako ne propustite posjetiti zabavni park Vatra i Voda

(Video: Arhitektura Teherana)

Za kraj posjete Teheranu, na zapadnom obodu grada prođite kraj čuvenog Azadi spomenika (Azadi Tower), podignutog na velikom trgu početkom 1970-tih povodom proslave 2500 godina od osnivanja Persijskog carstva, a zatim produžite ka sjeveru grada do Tornja Milad (Milad Tower).

Tržni centar  -  Foto: Ivana Dukčević

Šesti po visini toranj na svijetu mnogo je više od toga. Osim fantastičnog pogleda na čitav grad, sa visine od preko 400 metara, unutar tornja Milad nalaze se mnoge galerije i suvenirnice. Na vrhu tornja je restoran, a na tri najniža sprata – šoping centar.

Izvan tornja, na platou uređenom modernim skulpturama nalazi se fontana koja „igra“ u ritmu, iza koje se nalazi koncertna dvorana. U kasno popodne i sunce na izmaku, naizgled beživotni sivkasti, planinski vijenac Alborz, sa snježnim vrhovima rumeni se na sjeveru, dok na stotine Teheranaca na platou šeta, ili sjedi u kafeu uživajući u čaju i kolačima.

(Gradski stadion)

(Parkovi Teherana)

(Milad toranj)

(Golestan palata)

(Gradsko šetalište)

(Palata Niavaran)

(Teheranska zimska idila)

(Golestan palata)

(Park Džamšidije)

(Zelena palata)

(Park Sa'adatabad )

(Damavand)

 

Jeste li znali?

"...da je Iran sedmi u svijetu prema broju izdanih knjiga; ispred Japana, Francuske i Italije?"