Dobro došli u Arak

Dobro došli u Arak

(Video: Prirodne ljepote provincije Markazi)

Arak (Arāk) glavni grad provincije Markazi (Markazī) poznat još i kao Soltan abad (Soltān Ābād). Nastao je na ruševinama manjen grada poi menu Daskerah koji je uništen invazijom Mongola na Perziju početkom trinaestog stoljeća. Od 1795. do 1892. godine grad je bio vojno utvrđenje okružen zidinama i kulama.

Grad je zvanično postao metropola 2013. godine  kada su mu pripojeni manji gradovi Karahrud (Karahrūd) i Sendžan (Senğān).

Arak je okružen planinskim vijencima na pola puta između dva važna grada: Isfahana i Koma. Od glavnog grada Teherana udaljen je 260 kilometara.

U provinciji preovladava kontinentalna klima. Ljeta su topla, zime hladne i sniježne, dok je u proljetnim i jesenjim mjesecima temperature zraka najugodnije, a nivo padavina umjeren.Grad posjeduje aerodrom koji je otvoren 1938.

Arak je jedan od glavnih industrijskih centara Irana u kojemu se nalaze brojna postrojenja teške industrije, među kojima treba izdvojiti Tvornicu za izradu automobile (MSA),   zatim Wagon Pars – fabrika za proizvodnju vozova, Iranska aluminijska kompanija (IrAlCo), Naftna rafinerija i dr.

 (Trg Vali asr)

Kada je riječ o turizmu u ovom dijelu Irana Arak je grad koji posjeduje značajan broj muzeja i parkova kojima vrijedi posvetiti pažnju među kojima su: Muzej četiri godišnja doba, Sultan Abadov muzej, Muzej rukotvorina, Muzej poznatih, Veliki gradski muzej, Amir Kabir kompleks za zabavu i sport, Šahinov kompleks ergele konja, Most dvije rijeke, Kuća opere, tradicionalni bazar. Ljubiteljima prirode preporučujemo Gerdou dolinu koja obiluje prelijepim relaksirajućim prizorima, a među turistima je poznata i po stablima lješnika.

(Gradski park)

Arak je poznat po izvozu ručno rađenih tepiha poznatih kao Saruk (Sārūq) tepisi. Saruk je inače selo koje se nalazi nadomak Araka i njegovo ime se korisit kao naziv za pomenute tepihe kako kupci iste ne bi zamijenili sa tepisima koji vode porijeklo iz Iraka.

(Muzej četiri godišnja doba)

(Okolina Araka)

(Gregorijanska crkva izgrađena 1914.)

 

Jeste li znali?

"da vodeći svjetski turistički časopis Lonely Planet svrstava Irance među pet najgostoljubljivijih nacija svijeta?"