Perzijska kuhinja

Bogata ramazanska trpeza u Iranu

Ramazan je sveti mjesec kojeg muslimani u Iranu sa radošću iščekuju i neizmjerno mu se raduju. 

U Iranu je tokom ovog svetog mjeseca strogo zabranjeno konzumiranje hrane, cigareta, pića na javnim mjestima. Čajdžinice i restorani su zatvoreni sve do iftara.

Kada je riječ o ramazanskoj kuhinji u Iranu treba kazati da, kao i u ostalim dijelovima svijeta, neki preferiraju topla jela za sehur, dok drugi radije biraju hljeb, džem, sir i jaja. Ali na svakoj iranskoj trpezi neizostavno se nalaze hurme i dosta toplog crnog čaja.

Iftarske tradicije drugačije su od mjesta do mjesta. Ali ono što je sigurno jeste to da svi Iranci tradicionalno svoj post prekidaju iftareći se hurmama i šoljicom toplog crnog čaja ili čašom tople vode.

Tokom Ramazana na iranskoj sofri možete vidjeti crni čaj, hljeb, sir, svježe povrče, zulbije – slatke fritule u obliku pereca i bamiju - tulumbe (tradicionalni, dobro zaslađeni slatkiši veoma slični našem kadaifu i tulumbama), perzijsku halvu, poslasticu šule zard (šūle zard), zatim popularnu aš rašte (āš-e rašte) supu, kao i halim (halīm) – vrstu iranskog gulaša, ali i mnoge druge čorbe i poslastice koje su karakteristične samo za Iran.

š rašte - supa sa rezancima)

Aš rašte (āš rašte) je jedna od omiljenih tradicionalnih supa u Iranu. Za pripravu ove ukusne supe potrebno je između ostalog mljeveno juneće meso, luk, šareni grah, leća, rezanci, peršun, menta – inače neizostavni začini gotovo svakog iranskog jela, kao i brašno, cimet.

(Halīm)

Halim (halīm) je vrsta gulaša i veoma je popularan generalno na Bliskom Istoku. Iako se ovo jelo razlikuje od regije do regije, uvijek uključuje pšenicu, ječam, leću i meso. U nekim dijelovima Irana dodaju i geršlo. Ovo jelo je karakteristično po tome što je potrebno da se kuha “poistiha” , na umjerenoj vatri sedam do osam sati. Ovo jelo znatiželjni turisti inače mogu kupiti u gotovo svim bazarima u Iranu. U Iranu se tradicionalno priprema i za još jedan poseban događaj u islamu – hidžru Poslanika a.s.

āmī lappe)

Šami lape (šāmī lappe) je veoma ukusno tradicionalno iransko jelo za čiju pripremu je potrebno meso, mladi grašak, jaja i začini. Za jedinstven ukus ovoga jela neophodno je dodati i šafran. Na prvi pogled izgledaju kao pljeskavice, ali jednom kada ih probate, odmah ćete zaključiti da imaju jedinstven i nezaboravan ukus.

(Šole zard)

Šole zard je tradicionalna iranska poslastica slična sutliji kojoj Iranci dodaju još i šafran. Često se za dekoraciju koriste pisatacije, lješnjaci i cimet.

I tradicionalna iranska halva veoma je slična halvi koju prave naše domačice. Sastojak koji je ipak razlikuje jeste šafran koji Iranke čini se koriste svakodnevno u pripravi svakoga jela.

Sastojci iranskih tulumbi jedinstvenog ukusa između ostalog su opet šafran, a u agdu se dodaje još i ružina voda.

(Fereni)

Fereni je vrsta tradicionalnog iranskog pudinga koji iranske domačice prave u svim prilikama. Ovisno o prilici, fereni se nekada služi hladan kao desert, a nekada i topao. Za pripravu je potrebno mlijeko, ružina voda, šečer i pistacije.

Poslastica šir barandž (šīr baranğ) zapravo je riža na mlijeku, veoma slična našoj sutliji kojoj još ljepši ukus daje ružina voda. Za dekoraciju ovog deserta Iranke često koriste džem i pistacije.

(Rangīnak)

Ranginak (rangīnak) je veoma ukusan i hranjih desert južnih dijelova Irana. Najukusniji je onda kada je napravljen od svježe ubranih hurmi, a tradicionalno se servira uz šoljicu iranskog crnog čaja.

 

Jeste li znali?

"...da je Iran najveći i najkvalitetniji proizvođač kavijara i šafrana?"