Turističke atrakcije

NAKŠE ROSTAM – Kraljevske grobnice

Sedam kilometara od Perzepolisa nalazi se Nakše Rostam (Naqsh-e Rostam), arheološko nalazište s četiri u stijenu uklesane grobnice ahemenidskih kraljeva i sa još sedam reljefa koji su stari i po 3.000 godina.

Četiri grobnice ahemenidskih kraljeva isklesane na okomitim liticama planine, prilično su izdignute od tla. Sve imaju oblik krsta, sa ulazom u sredini, zbog čega su lokalno poznate pod nazivom „perzijski križevi“. Jedan od naziva za nalazište je i „salīb“ (arap. صليب), što je vjerojatno izvedenica perzijske riječi „chalīpā“ (križ).

Ove četiri grobnice pripadale su Dariju I. Velikom (522.-486. pr. Kr.), dok se za ostale tri smatra kako pripadaju Kserksu I. (486.-465. pr. Kr.), Artakserksu I. (465.-424. pr. Kr.) i Dariju II. (423.-404. pr. Kr.). Postoji i peta, nezavršena grobnica, za koju se predpostavlja kako pripada Artakserksu III. (358.-338. pr. Kr.), ili vjerojatnije Dariju III.(336.-330. pr. Kr.), posljednjem kralju ahemenidske dinastije. Grobnice su opljačkane nakon Aleksandrovog pohoda na Perzijsko Carstvo. Posjetiocima je zabranjen ulazak u grobnice.

Ispred grobnica se nalazi građevina nazvana Ka'ba-ye Zartošt, tj. „Zaratustrina kocka“, kockasta građevina od bijelog i crnog kamena sa malom prostorijom na vrhu. Glavna svrha ove građevine ostaje nejasna. Pretpostavlja se da je  sagrađena za čuvanje Svete knjige ili čak odmorište za tijela kraljeva prije ukopa.

U sklopu kompleksa nalazi se sedam golemih reljefa koji  prikazuju kraljeve iz sasanidskog razdoblja:

Investitura Ardašira I. (226.-242.):

Osnivač Sasanidskog Carstva Ardašir I. prikazan je kako od Ahura Mazde prima prsten „cydaris“, simbol snage. Ardašir i Ahura Mazda sjede na konjima, dok se pod njima nalaze njihovi neprijatelji; posljednji partski vladar Artaban IV. i Ahirman,zoroastrijski bog zla. Zapisi na reljefu spominju najstariji poznati izraz „Iran“, koji se ranije uglavnom pisao u oblicima Eran ili Ariana.

Trijumf Šapura I. (241.-272.):

Ovo je najslavniji sasanidski reljef, koji prikazuje pobjedu iranskog velikog kralja Šapura I. nad rimskim carevimaValerijanom i Filipom Arapinom. Dotjeranija verzija ovog reljefa nalazi se u Bišapuru.

Veliki reljef Bahrama II. (276.-293.):

Sa obje strane kralja nalaze se likovi okrenuti prema njemu, dok skulptura naglašava njegovu muskulaturu i veliki mač. Sa lijeve strane nalazi se pet ljudi (vjerojatno plemića), dok s desna stoje tri dvoranina od kojih je jedan vjerojatno zoroastrijski svećenik Kartir]. Taj reljef nalazi se prvi s desna kralju, i djelomično nadomješta starije reljefe koji vjerojatno datiraju iz elamskog razdoblja.

Dva konjička reljefa Bahrama II. (276.-293.):

Prvi konjički reljef, koji se nalazi odmah ispod četvrte grobnice (vjerojatno Darija II.), prikazuje kralja koji se bori protiv rimskog vojnika. Drugi takav reljef nalazi se neposredno ispod Darijeve grobnice, i podijeljen je na gornji i donji dio. Gornji dio reljefa prikazuje iranskog kralja u borbi protiv rimskog konjanika, dok donji prikazuje borbu protiv rimskog pješaka. Oba reljefa prikazuju mrtvog neprijatelja pod kopitima kraljevog konja.

Reljef prikazuje kralja kako prima vladarski prsten od ženskog lika, za koji se često tvrdi kako je riječ o božanstvu „Anahiti“. Ipak, kralj nije prikazan u pozi kakvu bi se očekivalo u prisustvu božanstva, pa je moguće kako se radi o kraljici Šapurdokhtak.

Konjički reljef Hormizda II. (302.-309.):

Ovaj reljef nalazi se ispod treće grobnice (vjerojatno Artakserksa I.), a prikazuje Hormizda II. kako sa svoga konja ponižava neprijatelja, vjerojatno Papka iz Armenije.

Oštećeni reljef Šapura II. (309.-379.):

Iznad prethodnog reljefa odnosno ispod ahemenidske grobnice nalazi se teško oštećeni reljef vjerojatno Šapura II., prikazanog s dvoranima.

Neposredno uz litice planine nalaze se i zoroastrijski hram „Zaratustrina kocka“ ili Ka'ba-i Zartosht, te ostaci zidina iz sasanidskog doba.

Jeste li znali?

"...da je Iran najveći i najkvalitetniji proizvođač kavijara i šafrana?"