Pozorište i film

Preminuo iranski režiser Abbas Kijarostami

Abbas Kijarostami rođen u Teheranu 1940. godine, nakon kraće bolesti preminuo je jučer u bolnici u Parizu  u 77. godini života. Riječ je o jednom od najvećih iranskih režisera, scenarista, producenata koje je iranska kinematografija imala. Kijarostami je također bio i jednako dobar slikar, fotograf i pjesnik.

U kinematografiji je bio aktivan od 1970. godine i sudjelovao je na više od 55 filmova, kratkometražnih i dokumentarne filmove. Njegovi prvi dokumentarni filmovi bili su Iskustvo (1973) i Putnik (1974), a međunarodnu slavu je stekao filmovima Gdje je kuća mog prijatelja, Život i ništa više i Kroz stablo maslina i mnogim filmovima koji su nakon toga uslijedili. Posljednjih nekoliko godina je snimao filmove i izvan Irana, kao što su Francuska i Japan.

Jedan od najpoznatijih Kijarostamijevih filmova svakako je “Ukus trešanja” za koji je nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu.

Kijarostami se ubraja među režisere iranskog novog vala, filmskog pokreta nastalog kasnih 1960-tih u kojem su snažan utjecaj ostavili još neki veoma uspješni i poznati režiseri. Ove filmaši dijele mnoge zajedničke tehnike uključujući upotrebu pjesničkog dijaloga i alegorijska pripovijedanja koje se bave političkim i filozofskim pitanjima. Filozofska crta Kijarostamijevog opusa naročito je izražena u filmu Vjetar će nas nositi koji govori o junaku koji traga za smrću, a pronalazi život. Ovaj izuzetni umjetnik cijenjen je zbog jedinstvenog stila i efektnog spajanja dokumentarizma, modernizma i društvene angažiranosti. U karijeri je osvojio više od 70 nagrada i smatra se jednim od najuglednijih savremenih svjetskih filmadžija.

Jeste li znali?

"...da je Iran najveći i najkvalitetniji proizvođač kavijara i šafrana?"