Skijališta

DIZIN – Najveće skijalište Bliskog Istoka

TEHERAN Na planinskom lancu Alborz, sjeverno od Teherana, nedaleko od Damavanda - najvišeg iranskog vrha i ogromnog vulkana, nalazi se skijalište Dizin, nastalo još krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Sa nadmorskom visinom od 2650 do 3600 metara Dizin je najveće skijalište u Iranu kao i na Bliskom istoku.

Ovo izuzetno veliko međunarodno skijalište može se pohvaliti odličnim snijegom i skijaškom sezonom koja traje duže nego na evropskim skijalištima - čak od kraja novembra pa sve do maja zbog čega se na ovim atraktivnim i dobro uređenim stazama iz godine u godinu pojavljuje sve više skijaša iz cijelog svijeta.

Skijalište raspolaže, gondolama, dvosjedima. Žičarom se može popeti do 3.550 m nadmorske visine, što ovo skijalište čini jednim od 40 najviših skijališta na svijetu.

Do vrha koji je na 3.500 metara nadmorske visine dolazi se s 3 gondole, 15 različitih sjedečnica i desecima vučnica. Moguće je iznajmiti ski i snowboard opremu kao i angažovati instruktora skijanja. Ukoliko skijaši požele da se odmore i ručaju, na stazi se nalazi SFC (iranska verzija KFC) a na vrhu i snack bar koji služi i doručak.

 

Za smještaj gostiju postoji cijeli niz zanimljivih smještajnih kapaciteta u nekoliko hotela, dvadesetak koliba i većim brojem vila sa sobama ili apartmanima.

Ako za vrijeme boravka u Teheranu odlučite posjetiti ovo skijalište najbolje je iznajmiti taxi ili ići u turističkim turama koje organizuju hoteli ili turističke agencije. Da se stigne iz Teherana do Dizina postoje dva načina. Duži i sigurniji put od 124 kilometra je onaj kroz Karaj koji traje oko dva ipo sata. Brži način je da pređete 72 kilometra putem koji vodi kroz mjesto Shemshak. Međutim, cesta između Shemshaka i Dizina je jako strma i često zatvorena.

Radno vrijeme Dizin Ski Centra je tokom zime svakodnevno, dok je u ljetnom periodu otvoren samo danima vikenda (četvrtkom, petkom) i za vrijeme državnih praznika.

Ski aktivnost u Dizin kompleksu se ne ograničavaju samo na zimu. Tokom ljeta ovdje je moguće skijati na travi, planinariti, jahati i igrati tenis. Međunarodna skijaška federacija održala je 1996. godine prvi međunarodni ski turnir na travi, upravo ovdje u Dizinu.

 

Ski centru se možete obratiti putem emaila

info@dizinpad.com

Jeste li znali?

"...da Iran ima više studentica u odnosu na broj stanovnika nego Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Španjolska?"