Sela

Selo Mejmand

POKRAJINA KERMAN Mejmand je kontinuirano naseljen 2.000 do 3.000 godina, što ga čini jednim od četiri najstarijh sačuvanih iranskih sela.

Postoje neki zapisi da je  Maymand Selo naseljeno 12.000 godina, to jest, još od srednjeg kamenog vijeka čemu u prilog ogovore 10.000 godina stare kamene gravure i 6000 godina stare keramike otkrivene na ovom mjestu.

Selo je zadržala svoju izvornu arhitekturu,  tradiciju i jezik, koji se zbog izoliranosti sela gotovo nimalo nije promijenio i još uvijek sadrži Sassanid i Pahlavi riječi. 2005. godine selo je osvojilo UNESCO-vu međunarodnu Melina Mercouri nagradu za očuvanje i upravljanje svojim kulturnim krajolikom.

Kuće su isklesane u stijenama i sastoje se od hodnika, stubova i peći koja se koristi za kuhanje i zagrijavanje kuće tokom hladnih zimskih dana. Zahvaljujući mehkim sedimentnim stijenama kuće se grade bez upotrebe čekića i dijetla i ove pećine-kuće su poznate kao „Kichehs“. 

Kuće nemaju više od  16 do 20 kvadrata, sastoje od jedne kvadratne ili okrugle sobe, mada postoje i kuće sa više soba koje nerijetko koriste kao sklonište za životinje. Vrata su obično pravokutnog oblika i izrađena od drveta, sa zasunom koji sjedne na rupe izbušene u kameni okvir. Pragovi vrata su podignuti oko 15 do 20 centimetara iznad tla da bi se spriječio ulazak vode sa ulice u vrijeme kišnih dana. 

U selu postoji oko 400 kuća. U nekim dijelovima su kuće građene u skupinama tako da pet kuća ima zajedničku terasu koja se zove Dalan. Dalani se koriste za porodična i društvena okupljanja.

Zbog velikih vrućina ljeti i hladnih zima, stanovnici ovog sela, njih 130 do 150 vode nomadski život koji s dolaskom toplog vremena odlaze u visočije krajeve na ispašu stoke. Oni koji ostaju u selu  koriste nastambe imena Kapars, napravljene kako bi se omogućilo strujanje zraka i smanjenje temperature u prostoriji.

Nerijetko Meymand selo upoređuju sa Kapadokijom u Turskoj i Petrom u Jordanu.

Jeste li znali?

"da vodeći svjetski turistički časopis Lonely Planet svrstava Irance među pet najgostoljubljivijih nacija svijeta?"