UNESCO materijalna baština

Badab-e Surt - Prirodni izvori

POKRAJINA MAZANDARAN  Izvori Badab-e Surt nalaze se  pokrajini Mazandaran na sjeveru Irana, 230 km istočno od Teherana. Badab je spoj perzijskih riječi Bad (plin) i Ab (voda) što u prijevodu podrazumijeva gaziranu vodu odnosno izvorne mineralne vode.

To su dva  odvojena izvora vode sa različitim prirodnim svojstvima, smješteni na nadmorskoj visini od 1840 metara.  Ovo prekrasno mjesto koje izgledom liči na Pamukkale u zapadnoj Turskoj je zbog svoje ljepote i prirodnih svojstava upisano na drugu listu UNESCO svjetske prirodne baštine.

 Na prvom izvoru izvire veoma slana voda koja se nakuplja u malenom prirodnom bazenu. Tokom ljeta mještani plivaju ​​u bazenu i vjeruju da je  voda s ovog izvora  ljekovita i da pomaže u liječenju reumatskih oboljenja i nekih vrsta kožnih bolesti.

Na drugom izvoru izvire voda kiselog okusa, a stijenje oko izvora je narandžaste boje, zbog znatne koncentracije oksida željeza na izvorištu.

Terase Badab-e Surta sačinjene su od  sedre, sedimentne stijene nastale još za vrijeme pleistocena i pliocena, taloženjem minerala iz dva izvora mineralne vode. Kada voda veoma zasićena kalcijkarbonatom i ferokarbonatom izbije na površinu, iz nje se oslobađa ugljendioksid, te se stvara talog karbonata ovih minerala. Taloženje traje sve dok se koncentracija ugljendioksida u vodi ne izjednači sa koncentracijom uglendioksida u zraku. Ferokarbonat i kalcijkarbonat u vodi se talože u vodi u formi mekih, želatinoznih naslaga, koje vremenom otvrdnjavaju čineći sedru.

Najbolje vrijeme za posjetiti ga je u  vrijeme izlaska ili zalaska sunca , kada se naranđasti odraz neba savršeno uklapa sa bojama izvora.

Jeste li znali?

"...da je Iran najveći i najkvalitetniji proizvođač kavijara i šafrana?"