Kursevi

Kurs perzijskog jezika

U prostorijama Iranskog kulturnog centra u Sarajevu u ulici Ferhadija svakodnevno se održavaju časovi perzijskog jezika.

Posebno raduje podatak da je broj zainteresovanih za kurseve perzijskog jezika ove godine veći nego ranijih godina. Ovogodišnji plan i program kurseva, pored učenja perzijskog pisma i čitanja tekstova na perzijskom jeziku obuhvata i mogućnosti učenja osnova kaligrafije, izučavanje perzijske književnosti, historije i geografije Irana. Planirano je da i ove godine za polaznike kurseva perzijskog jezika budu organizovane večeri iranske poezije i filma.

Kursevi perzijskog jezika u Sarajevu podijeljeni su u četiri stepena shodno poznavanju perzijskog jezika polaznika, a održavat će se u galeriji Iranskog centra tokom cijele sedmice u poslijepodnevnim terminima. Polaznici kursa će, pored učenja perzijskog jezika, imati priliku da izučavaju i historiju, kulturu, civilizaciju Irana. Kao i ranijih godina, predavači kursa biti će gđica. Elza Hasanamidžić i gosp. Samir Hasagić, studenti master studija perzijskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Iranski kulturni centar je svim polaznicima obezbijedio udžbenike perzijskog jezika. Riječ je o knjizi Zabān-e fārsī (ğald-e awwal, dowom, sewwom, ċahārom) autora dr. Ahmad Saffār Moqaddama.

Pored časova perzijskog jezika, za školsku 2014/2015. Godinu, Iranski kulturni centar će svake dvije sedmice za polaznike kursa organizirati večeri iranskoga filma s ciljem jačanja i bržeg savladavanja perzijskog jezika, kao i večeri iranskih pjesnika s ciljem upoznavanja perzijske književnosti. Pored toga, Iranski kulturni centar ima u planu oraganizirati i okrugle stolove kojima će polaznici kursa moći prisustvovati i biti aktivni učesnici.

Posebno raduje podatak da je broj zainteresovanih za kurseve perzijskog jezika ove godine veći nego ranijih godina. Iz tog razloga, prvi časovi kursa perzijskog jezika za ovu sezonu održani su i u Goraždu i Tuzli.

 

Kursevi perzijskog jezika traju tri mjeseca. Održavaju se dva puta sedmično u trajanju od dva sata.  

 

 

Jeste li znali?

"...da je Iran najveći i najkvalitetniji proizvođač kavijara i šafrana?"