Dobro došli u Kom

Dobro došli u Kom

(Video: Turističke atrakcije Koma)

Kom (Qom) je osmi po redu najveći grad Irana i glavni grad istoimene provincije. Od Teherana je udaljen 125 kilometara. Nakon Mašhada drugo je najznačajnije religijsko mjesto u zemlji. Osim toga, u njemu se nalazi centralna obrazovna ustanova šiijske duhovnosti, najveća na svijetu, na kojoj je studirao i sam Imam Homeini.

Prema popisu iz 2011. godine broj stanovnika iznosio je 1 074 036. Budući da se nalazi nedaleko od pustinje Kevir (Dašt-e Kawīr) na ovom području preovladavaju visoke temperature sa jako malo padavina.

Tačno vrijeme nastanka grada nije poznato. Kada su ga Arapi osvojili 644. godine mjesto je bilo već uveliko naseljeno.Nedugo zatim, u VIII stoljeću Kom postaje centar šiijskog učenja. Već od 816. godine postaje i hodočasno mjesto u kojem se nalazi mauzolej sestre osmog imama Ali Rida’a, Fatime Ma’sume.

(Alevi vrt)

1221. godine za vrijeme najezde Mongola Kom je razoren, a veliki broj stanovnika grada ubijen. Za vrijeme vladavine Safavida u XVI stoljeću gradu je ponovno vraćen njegov stari sjaj. Safavidski vladari su restaurirali i proširili mauzolej hazreti Ma’sume, kao i turbeta drugih imama u njenoj blizini.

(Zelena kupola)

Čitava provincija je počela uživati još veći prosperitet od 1956. godine kada su u blizini Koma otkrivena naftna polja i kada je na relaciji Teheran – Kom izgrađena ogromna naftna rafinerija. Tako da je danas i jedan od značajnijih državnih centara za distribuciju nafte i naftnih derivate i prirodnog gasa.

(Souhan)

Ukoliko vas put dovede u Kom, onda nikako nemojte zaboraviti probati jedinstvenu poslasticu ove pokrajine poznatu kao souhan (souhān).

(Unutrašnjost gradskog bazara)

Kom i njegova okolina značajna su mjesta sa aspekta vjerskog turizma. Njegov teološki centar, mauzolej Fatime Ma’sume nezaobilazne su turističke destinacije, kao i poznata džamija Džamkaran (Masğed-e Ğamkarān) koja se nalazi u predgrađu Koma. Neizostavni su i Centralni muzej, Antropološki muzej, Muzej tradicionalnih umjetnosti, kao i Muzej astronomije. Najpoznatiji hoteli su hotel Safa i Parsia koji su također i jedni od najluksuznijih u gradu.

(Harem džamije h. Fatime Masume)

(Karavansaraj Dir gačin)

(Gradski muzej)

Jeste li znali?

"...da Iran ima više studentica u odnosu na broj stanovnika nego Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Španjolska?"