Dobro došli u Ardabil

Dobro došli u Ardabil

(Video: Dobro došli u historijski grad Ardabil)

Ardabil (Ardabīl) je centralni grad istoimene provincije koja se nalazi sjeverozapadu Irana. Naziv grada potiče još iz vremene zoroastrizma i zoroastrovskog imena „Artawila“ u značenju sveto mjesto.

Prema popisu iz 2011. godine grad je brojao 564 365 stanovnika od kojih su večina Azeri. Tradicija izrade ardabilskih ćilima i danas je veoma razvijena, a stari ardabilski ćilimi smatraju se jednim od najboljih i nacjenjenijih vrsta perzijskih tepiha. Od Kaspijskog jezera je udaljen nekih 70 kilometara, a 210 kilometara od Tabriza. Kompletna ova oblast predstavlja značajan politički i ekonomski značaj. Šarenilo boja preovladava gdje god da se okrenete.

Vjeruje se da je ovaj grad nastao još za vrijeme Ahemenida. Pominje se i u Avesti, svetoj knjizi zoroastrovskoe vjere. U vrijeme dolaska Arapa na prostore tadašnje Perzije, Ardabil je bio jedan od najvećih gradova sjeverozapadnog Irana. Dolaskom Mongola grad je uništen, a brojno stanovništvo ubijeno. Grad je ponovo izgrađen i sjaj mu je vraćen dolaskom Safavida.

U samom srcu grada nalazi se gradski bazar i jedan je od najstarijih zdanja ove oblasti. Za posjetioce Ardabila naročitu pažnju privlači kružni toranj, sedam do osam metara visine koji je natkriven malom kupolom, a sužen sa druge dvije kupole. Jedna od njih je od pocakljene, a druga od neomaltane cigle. Na osnovi kupole nalazi se geometrijski motiv od plavog fajansa čija se kompozicija doima nevjerovatno modernom. Ova konstrukcija međutim potiče iz XIV stoljeća i ako se pažiljivije promatra na njoj će se uvidjeti stilizirani perzijski harfovi. Toranj i kupola stoje nad kaburom šejha Safijuddina, pobožnog čovjeka koji je rođen u Ardabilu. On je osnivač prve sufijske zavije Azerbejdžana. Jedan od njegovih potomaka bio je upravo šah Ismail koji je 1502. godine  postao car Perzije. O tome koliko je cijenio svog pradjeda govori činjenica da je dolaskom na vlast novoj dinastiji dao upravo ime Safavidi. Nedaleko od ovog mauzoleja nalazi se velika nadsvođena dvorana koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a podvrgnuta značajnim restauratskim radovima, a danas je poznata kao Ċīnī  xāne (Kuća porculana). Tu je svojevremeno šah Abbas smjestio poklone kineskog cara od žada i porculana. Svaki primjerak je prema svojoj veličini izložen u odgovarajućoj pozlaćenoj niši.

Idealno  vrijeme za turističku posjetu ovoga grada jeste ljeto, budući da je klima tada najugodnija, dok zime znaju biti prilično hladne sa temperaturama i do -25°C.

(Gradski muzej)

(Most Haft Čašme)

(Jezero Šurabil)

Jeste li znali?

"...da je Iran najveći i najkvalitetniji proizvođač kavijara i šafrana?"